Hytta september 2014

Hytta september 2014
Hytta september 2014

lørdag 2. februar 2013

Når man ikke kan være på hytta.....

.....kan man finne på noe hytteting å skrive om, i det minste.  For liksom å trøste seg sjøl litt...!

Denne helga feires 14-åringens fødselsdag. Hurra for Hanna!  Vi hadde alltids fått til en tur til hytta i løpet av helga, men siden fjortisen ikke er så glad i å være der, føltes det ikke riktig å dra dit heller. Neste helg er det teateroppvisning med henne som aktør, så nå er det to uker til neste hytteanledning.

Hva gjør man når ungdommen ikke vil være med på hytta, men er for ung til å være hjemme alene?  Vi har gjort mye for at hun kan bli med, men til liten nytte. Venninner, TV, internett, aktiviteter ilag - ikke noe av dette frister.  Men hjemme derimot, er alt dette helt greit!  Vanskelig å forstå seg på....

Vi har fått en stor kaffekjele av min farmor.  Den skal brukes som vannvarmer. Synes kasserollen på vedovnen ikke er noe flott syn, akkurat.  Kom til å tenke på en slik stor kaffekjele, og så viste det seg at farmor hadde en som vi kunne få!  Den ble kjøpt inn til en fabrikk som var i virke fram til midten på 70-tallet, og ble deretter i farmors eie. I følge henne kan man fylle hele 70 kaffekopper med full kjele!

Men den 10-liters kjelen skal altså varme vann. Vi har ikke koblet til den gassdrevne vannvarmeren ennå, for vi har ikke bestilt riktig gassregulator før nå. Jøtul'en varmer mer enn vi strengt tatt har behov for, så det blir bare greit å kunne bruke varmekapasiteten til å varme vannet med.

9 kommentarer:

 1. Knallkul kjele.. Blir et møbel på ovnen det:-) nei, det er jammen ikke lett når tenåringene ikke vil bli med på hytta.. Ikke kjekt å presse de heller, samtidig som de ikke skal "styre" familien.. Valgets kvaler.. Det er nok ikke mange åra til vi er i samme situasjon, da eldste jenta vår er 11..

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for kommentaren! :) Vi prøver å inngå noen kompromisser med 14-åringen. Hun er såpass stor nå, at vi kan inngå noen slike for at alle parter skal bli fornøyde. Vi stiller opp på hennes fritidsaktiviteter, og da bør hun være med på våre av og til. Årene går fort, men det finnes faktisk noen ungdommer som synes hyttelivet er flott, så vi får håpe at dere er heldige der, Nina! :)

   Slett
  2. Så sant, så sant.. Tiden vil vise:-) heldigvis er det jenter på samme alder i nabohyttene der hvor vi bygger, så håper at de kan bli kjent.. Men man kan ikke tvinge de i lag heller, de må meste bare finne utav det selv.. Før eller senere står de på egne ben, på god og vondt;-)

   Slett
 2. Den kjelen var kjempetøff! Heldige dere som fikk den! :-)
  Ungdommen ja, det er nok ikke alltid like lett.. Selv husker jeg at jeg fikk årskort i skitrekket i den alderen, kun for at mine foreldre skulle få meg med. Det ble til at jeg tok skibussen opp de gangene det ikke passet for dem å reise ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi var heldige der! :) Ang. tenåringen, så er det dessverre ikke noe skitrekk på fjellet "vårt". Det skulle det gjerne ha vært, for hun har vært i en slalåmbakke noen ganger, og synes det er artig. Vi får bare fortsette å friste henne til å bli med, i alle fall noen ganger! :) Det klaffet i alle fall bra med deg og årskortet, da! :)

   Slett
 3. Kjempe stilig kjele! Tek seg mykje bedre ut enn ein vanleg kasserolle!

  Ingen tips tennåringlokkemat.. Mine barn er fortsatt små, men frykter vi kjem til den alderen vi og etterkvart. Er nok ei periode alle hytteforeldre må igjennom. Fikk nokre tips ang tennåringar då vi utforma hytta og valgte beliggenheit, så har prøvd å ta våre forhandsreglar, men tida får vise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, kjelen vil passe mye bedre enn den kasserollen! :)
   Det virker som mange hytteforeldre har denne utfordringen, ja. Vi fortsetter vel med kompromisser en stund til, tenker jeg. Vi støtter hennes fritidsaktiviteter, og da kan hun bli med oss noen ganger på det vi synes er berikende. Det kan ikke skade, det.
   Høres fornuftig ut at dere har fått tips fra andre! Ettersom vi kjøpte hytta av mine foreldre, ble vi litt "låst" i forhold til beliggenhet og aktivitetstilbud utenfor hyttedøra. Men årene går fort, og snart står hun på egne ben. :)

   Slett
 4. Så fin kjele, helt maken har jeg også på Blåsten! Den har vært der så lenge jeg kan huske og har alltid blitt brukt til vannvarming. Den er mye finere enn hyttekjelen jeg har på Sandoren til samme bruk som er ny.

  Jeg har ikke erfaring med tenåringsbarn, men tror litt av grunnen til min interesse i dag, er at jeg tidlig fikk lov til å ta med meg venninner og dra på hytta alene uten voksne (fra jeg var 12 år). Jeg vokste på tilliten og ansvaret og utviklet min egen interesse for hytte og hytteliv.

  Lykke til!

  Gry K

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for kommentaren, Gry! :) Jeg var også med på hyttetur med venninner i 12-årsalderen, men jeg kunne ikke drømme om å la 14-åringen og venninner dra dit alene ennå! Kanskje bør jeg endre taktikken, for jeg sier at hun bør ikke spørre om alene-hyttetur om noen år, siden hun ikke vil være med ilag med oss nå... Må tygge litt på den der...! ;)

   Slett